Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye’deki seyriyle ilgili olarak açıklamalarda bulunuyor.
Fahrettin Koca’nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
”Şunu sormamız lazım; ‘Dünyada hala kontrol edilemez bir güç olan koronavirüsü Türkiye nasıl geriletti’? 83 milyon el ele elde ettiğimiz başarının detaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu salgını pandemi ilan etmeden 31 gün önce biz tedbirlerimizi aldık. Bu sayede virüs ülkemize geç girdi.”
”Tedbir, tespit, hızlı tedavi. Başarımızı bu üç maddeyle sıralayabilirim. Filyasyonun bugüne kadarki gösterdiği başarının önemi büyüktür. Bu iz sürme yöntemiyle hastalığı taşıyan kişinin temaslı olduğu herkese ulaşmaya çalışıp gerekli olanların testlerini yaptık.”
”Biz filyasyonu çok geniş bir ağ kurarak gerçekleştirdik. Bu ekipler bugüne kadar hastaların temaslı olduğu 468 bin 390 kişiyi tespit etti. Takipleri yapılan kişi sayısı ise 464 bin 434 bin. ”
”Diyelim ki hastalığın yayılmasını bu yöntemle önledik, hastalığın önüne yine bu yolla geçeceğiz. Son vakaya kadar filyasyon önemini koruyacaktır.”
”Kovid-19 hastaları için uyguladığımız tedavi, dünyanın birçok ülkesinden farklılıklar göstermiştir. Dünyada tıbbın bildiği ilaçlardan kullanım şekillerini değiştirerek bambaşka sonuçlar aldık. Bu kullanımın tüm ülkelerde yaygınlaşmasını umuyoruz.”
”Birçok ülkede tedavi yoğun bakıma alınan hastalarla sınırlı tutuluyor. Semptomu olan hastalarda ise uygulanmıyor. Biz ise belirti gösteren herkese en erken aşamalarda uyguluyoruz. Hastalarımızda zatürreye gidiş oranı azalmış durumda. Yoğun bakımda vefat oranı yüzde 58’den yüzde 10’a geriledi. Solunum cihazına bağlı hastalardaki vefat oranı ise yüzde 74’ten yüzde 14’e geriledi.”
”Unutmamalıyız 11 Mart’tan bugüne geldiğimiz nokta ‘kesin başarı’ noktası değildir. Başarı, tedbirleri artık terk edeceğimiz bir başarı değildir. Tedbirlere sarılmamızı gerektiren bir başarıdır. Yeni vaka sayısı henüz sıfır değildir. Aramızda hala virüsü taşıyan insanlar var. Olmaya da devam edecek. Hastalık bitmedi, o halde mücadele devam edecek. ”
” 65 yaş üstü büyüklerimize hiç olmazsa birkaç saat serbestlik söz konusu olabilir mi diye konuştuk, net bir öneri yok.”
(Normalleşme nasıl olacak? Bilim Kurulu’nun önerileri nelerdir?)” Bilim Kurulu bu süreçte tavsiyede bulunan bir kurul. Bu çerçevede biz bütün bakanlıklarla normalleşmenin hangi tedbirlerle yapılacağıyla ilgili görüşlerimizi paylaşıyoruz. Bu ay boyunca birtakım tedbirleri devam ettirerek nasıl bir normalleşme yapılacağıyla ilgili hazırlıklar tamamlanır. Zaten tamamlanınca kamuoyu ile paylaşılır.”
diyagonalnet