Formula 1’in doğduğu yer İngiltere’de tarihî bir yarışa tanıklık ettik. Bir sporseverin tüm beklentilerini karşılayan bir yarış oldu Silverstone’da. Carlos Sainz JR’ın kariyerinin ilk galibiyetine imza attığı bu epik yarışı hep birlikte değerlendirelim…
Yarışın en gerilimli anı şüphesiz startta Russell, Gasly ve Zhou’nun karıştığı kazaydı. Guanyu Zhou bizi hayli korkutsa da HALO teknolojisi ve diğer güvenlik önlemleri sayesinde sapasağlam araçtan inmeyi başardı. Russell’ın da kendi yarışını heba etme pahasına Zhou’nun aracına doğru kaza sonrası yardıma koşması çok klas bir hareketti.
Yarışa dönecek olursak…
Mercedes cephesi hafta içinden bu yana Britanya’da rekabetçi olabileceğini belirtiyordu ve bekledikleri gibi oldu. Getirdikleri güncellemeler ile birlikte yarış kazanabilecek bir araç haline gelen Mercedes; Red Bull ve Ferrari ile arasındaki farkı minimize etmiş gibi duruyor. Bu yarış özelindeki matematiksel verilere göz attığımızda da Mercedes’in yarış hızında Ferrari’nin 0.035 saniye en hızlı araç olduğunu görüyoruz.
Red Bull’a dönecek olursak… Verstappen’in bir karbon fiber parçası üstünden geçmesi akabinde lastiğinin patlaması, sonrasında tabanının hasar görmesiyle yarış boyu performansının düşük olması onlar açısından büyük şanssızlık olsa da Max, hasarı en aza indirip o araçla yapılabilecek en iyi derece olan 7.liği bırakmadı. Checo’da hasarlı aracıyla yarış başında pite girip 17.sıraya kadar düşmesine karşın sessiz sakin muhteşem bir performansla 2. olarak podyum gördü.
Şanssızlıklar bu hafta sonu hep Red Bull’u bulsa da bir şekilde durumu yönetti pit duvarı ve duruma göre maximum puanlarla Silverstone’dan ayrıldılar.
Ferrari’de ise durum daha karışık…
39.turda Ocon’un aracının arızalanmasıyla güvenlik aracı piste girdi ve neredeyse herkes pite girmişken Ferrari son yıllarda alışkın olduğumuz biçimde yine akıl tutulması yaşadı ve lider Leclerc’i pite almadı. 6 turluk sert hamurla yola devam etti Leclerc arkasındaki tüm rakipleri yumuşak hamurları takmışken. Pitler sonrası Leclerc’in arkasında ikinci olarak devam eden Sainz’a giden “Leclerc ile aranda 10 araç boyu yer bırak.” direktifi ise benim açımdan ayrı trajikomikti zira burada Carlos Sainz’ın arkasındaki Hamilton ve Perez’e geçilmeyeceğinin bir garantisi yok. Bunun teyidi yarışın bitimine birkaç tur kala Leclerc, Hamilton ve Perez arasındaki destansı mücadelenin ta kendisidir. Kaldı ki Sainz’ın; Lewis ve Checo’nun aksine baskı altında hata yapmaya daha meyilli bir yapısı varken bu kararın daha vahim sonuçları olabilirdi. Yarış galibi Perez ya da Hamilton da olabilirdi Sainz bu direktifi kabul edip de iki tur içinde bir şekilde arkasındakilere geçilseydi. Carlos da bu direktife uymadı ve Leclerc’i geçip ilk yarış galibiyetine uzandı. Tabi Charles da arkasındaki taze lastikli rakiplerine yem oldu bu durumda.
Burada şahsi düşüncem Carlos’un bir kabahati olmadığı yönünde, tek suçlu Ferrari pit duvarıdır benim gözümde. Leclerc 39.turda pite girse ilk iki sırada yepyeni lastiklerle Ferrariler olacaktı. Lewis burada pite girmese ve güvenlik aracı sekansında Medium lastiklerle devam etse dahi yarışın geri kalanında Ferrarilerin lastik avantajıyla Hamilton’u geçmesi ve öndeki Leclerc’in yarışı yine lider bitirmesi çok büyük bir olasılıktı. Burada olan, yarış boyunca muhteşem bir performans gösteren, kusursuz yarışan Leclerc’e oldu. Şampiyonadaki en büyük rakibi Verstappen’in bunca sorun yaşadığı bir hafta sonunda 4.lük fazlasıyla yetersiz. Ferrari pit duvarının son senelerdeki kaçıncı stratejik faciası inanın sayamıyorum artık.
Öte yandan daha arka sıralara gidersek… HAAS direktörü Steiner ve tüm Alman Basını’nın sıkboğazına rağmen Mick Schumacher şeytanın bacağını kırdı ve puana nihayet uzandı. Bu puansız seride elbet Mick’in de hataları oldu ancak çokça şanssız anlar yaşadığını da söylemeliyiz yarışlarda Mick’in. Silverstone öncesinde yeni kontrat için Mick Schumacher’e Steiner’in 4 yarışlık müddet verdiği konuşuluyordu ki bahsetmeden geçemeyeceğim: Günther Steiner senenin başından beri medyaya verdiği demeçler ile sürekli Mick’i Formula 1 medyasının önüne attı ve hiç hoşlanmadığım açıklamalar ile bence Schumi JR’ı bence çokça yıprattı. Baba Schumacher şu an ayakta olsa Günther bu tarz açıklamalar yapabilir miydi? Ayrı bir merak konusu.
Alonso ve Norris sezonun genelinde olduğu gibi yine çok iyi performans gösterip puanlarını aldılar. Vettel de altındaki araca rağmen yine takım arkadaşının ortalıkta gözükmediği yarışta 18.sıradan 9’uncu sıraya yükselip puanını aldı (ki güvenlik aracı içeri girdiğinde soft lastikler müsaitken aston martin strateji ekibinin medium takması yine bir başka faciaydı. Vettel takımının bu kararı yüzünden normalde 7. iken 2 sıra birden kaybedip yarışı 9.bitirdi) Aston Martin strateji ekibi de tıpkı Ferrari ekibi gibi hayli vukuatlı.
Öyle olağanüstü ve yarış dışı kalmaların yüksek olduğu bir yarıştı ki buraya getirilen güncelleme paketlerinin takımların performansına ne denli etkisi olduğunu tam olarak anlayamadık, bunun için en azından gelecek hafta sonunu yani Avusturya’yı beklememiz gerekecek. Sıralama turlarının ıslak zeminde koşulması da bu güç dengelerinin değişimini saptamamızı engelledi. Önümüzdeki 4 haftada 3 yarış olacak malumunuz. Bu yoğun dönemde bakalım şampiyona ne yöne evrilecek…